Musicaaa – Drupsteen, Elza-Jo en Piet Jan Blauw in het Nieuwe Instituut Rotterdam

Enthousiast wordt Drupsteen aangekondigd op de website van het Nieuwe Instituut in Rotterdam en mijn verwachtingen zijn hooggespannen.

Jaap Drupsteen is zijn tijd nog steeds ver vooruit. Hij synchroniseert beeld en geluid tot op de milliseconde en vindt zo het perfecte samenspel tussen betoverende animaties en meeslepende techno. Geen wonder dat ze hem nu The Rhythm Painter noemen.

Als je erg veel van housemuziek houdt en je hebt nog niet zo heel veel videoproducties waarbij er een samenspel tussen muziek en abstract beeld is dan kan je er in meegesleept worden. Maar housemuziek bestaat inmiddels een jaar of 27 en dat je lekker met je computer kan doorborduren op de gesampelde en elektronische muziek zal heden ten dage niemand verbazen. Ook wat betreft beeld lijkt er niet veel meer onder de zon te zijn dan wat audiovisuele producties onder de noemer visual music over het algemeen voor ons in petto hebben: abstracte beelden die bestaat uit patronen en structuren en die gerelateerd is aan de puls en de sfeer van de muziek. Mary Ellen Bute  heeft ons in 1934 dat al voorgedaan, Pischinger in 1938, en een wel heel mooi voorbeeld is het werk van John en James Whitney dat begint in de 40-er jaren van de vorige eeuw. De vernieuwing zit hem dus voornamelijk in de software (Abelton live) die Drupsteen gebruikt, want inderdaad is heeft muziek en beeld een perfecte synchronisatie. (De vernieuwende truc zit hem erin dat de audio en de video via hetzelfde kanaal lopen.)
Zoals Drupsteen, die zijn werk benoemd als Motion Graphics met pulsen en house met vogeltjesmuziek vergelijkt, zelf aangeeft: ‘Je ziet beeld en hangt er een geluid onder. Het maakt niet uit welke muziek, dat is inwisselbaar. Toch blijven mensen het doen. Bij filmmuziek is dat niet het geval …Pulse verveeld nooit, je kunt er allerlei vormen mee maken, diepte en structuren. Op zichzelf zijn de vormen waardevrij, er zitten geen emoties aan vast. Zo kan er een eigen taal ontstaan. De voorwaarde is dat het dominantie vormen zijn anders verveeld het snel.  Karakters werken in de vorm van personages werken niet en structuren moeten gestoken zijn.’

Jammer vond ik dat er geen uitleg kwam waarom dat bij film anders werkt. Verder valt er nog de opmerking namelijk hoe design muziek kan redden, waarvan ik me niet kan herinneren uit welke hoek die kwam, misschien noteerde ik zelf deze gedachte. Inderdaad is het publiek erg enthousiast en zit mee te swingen. Ook al vind ik house best lekker, ikzelf ben teleurgesteld. Maar wat zegt dat? House is niet voor niets mainstream gegaan en de performance van Drupsteen laat zien hoe hoe beeld en geluid elkaar versterken. Graag had ik gezien dat de muziek een wat meer avant-garde karakter gehad zou hebben gezien de reputatie die Drupsteen ooit had als audiovisuele kunstenaar maar zelfs De VPRO sprak best wel een groot publiek aan.

Ook eerdere experimenten bekoren me niet omdat ze me toch nog erg doen denken aan de databasemuziek waarvan ik zo graag wil dat ontwerpers een beetje uit de buurt blijven.

 

https://soundcloud.com/search?q=jaap%20drupsteen

Elza Jo

Elza Jo’s klanten bevinden zich vooral in de huidige popscène maakt foto’s die ze op een vrolijke manier bewerkt met grafische middelen en tot een soort humoristische stopmotion foto-filmpjes waarvan de elementen ruw uitknipt en laat bewegen. Met een onvervalst Rotterdamse tongval legt ze uit hoe cool of juist uncool alle artiesten zijn die ze fotografeert en dat haar helemaal niets uitmaakt want dat vind ze heel cool.

 

Meer info: http://www.elzajo.com/

http://hetnieuweinstituut.nl/musicaaa

Piet Jan Blauw

Drupsteen is weg van Piet Jan Blauw en noemt hem zijn grote voorbeeld en geniaal. Zelf zegt Blauw dat hij kinetische objecten maakt met licht en geluid. Hij gebruikt hedendaagse technieken om geschiedenis (oude dingen of oerdingen) te laten zien, zoals bijvoorbeeld het ritselen van een sjamaan. Wat me opvalt is dat hij variaties van dancemuziek eronder zet met een recht-op-en-neer-beat. Doordat hij werkt met sensoren wordt het geluid visueel.

 

Zijn bovenstaande voorbeelden bruikbaar voor mijn onderzoek? Geen idee, ik denk het niet, maar als het is om uit te leggen wat ik niet beoog dan voldoet het.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.